OM SIMON

Simon Westman (född 1979 i Jakarta) är uppvuxen i den lilla byn Huli utanför Sundsvall. I föräldrahemmet stod en gammal elorgel som Simon runt 5-årsåldern intresserade sig allt mer för. Han gick dit med jämna mellanrum och började plockade ut melodier han hört på radion. Musikintresset var fött! Vid elva års ålder hade ett akustiskt piano skänkts till familjen, och den ömma modern såg då till att han fick komma till en riktig pianolärare.


Pianolektionerna fick ganska snart en inriktning mot klassisk musik, och det var först under gymnasieåren som Simon på riktigt kom i kontakt med jazz och improvisation. En ny värld öppnade sig och den var svår att värja sig mot. En konsert med Esbjörn Svensson Trio på rockklubben Pipeline i Sundsvall gjorde stort intryck, och nånstans därefter var siktet inställt på jazz. Simon fortsatte dock att förkovra sig i den klassiska repertoaren, 1998 ställde han upp i pianotävlingen ”Doris Normans Stipendietävling för unga pianister", och vann efter att ha framfört Wilhelm Stenhammars ”Three Fantasies, Op. 11: III. Molto Esspresivo”. 


De klassiska studierna i piano fortsatte efter gymnasiet på Framnäs folkhögskola utanför Piteå, men inför andra året bytte Simon inriktning till jazz och improvisation. Därefter utbildade han sig till instrumental och ensemblepedagog vid musikhögskolan i Göteborg och tog examen 2005.


Under åren på musikhögskolan hade Simon fått upp ögon och öron för den brittiske jazzpianisten John Taylor. Efter utbildningen i Göteborg, blev det därför ett naturligt val att söka in till musikerutbildningen i Köln, där Taylor undervisade. Simon blev antagen, och fick förmånen att studera jazzpiano för professor John Taylor i två år. Något som kom att ge stort avtryck i det fortsatta musicerandet.


Sedan 2006 är Simon stationerad i Göteborg. Han är numera en flitigt anlitad och mycket eftertraktad pianist i Göteborgsområdet. Simon har stor genrebredd i sitt pianospel och förekommer i alla möjliga musikaliska sammangang - jazzklubbar, teatrar, musikaler, shower, kyrkor, företagsevent, kompband till artister, skivinspelningar mm. Han är fast medlem i flera grupper, driver sin egen pianotrio "Simon Westman Trio", och har genom åren turnerat i bland annat Tyskland och Japan, varit musiker på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och framträtt på bland annat Montreux jazzfestival i Schweiz.


Våren 2019 har Simon börjat komponera musik till inspelningen av sitt debutalbum med den egna pianotrion (där Magnus Bergström på kontrabas och Magnus Gran på trummor också ingår). Inspelningen kommer att ske i Nilento Studio och release blir våren 2020. Stay tuned!

Copyright©2019 Simon Westman

Foton: Magnus Bergström, Calle Wärnelöf mfl.